Merge remote-tracking branch 'gravitystorm/form-layout' into form-layout
[potlatch2.git] / l10n / locale / mk / help_dialog.properties
1 # Messages for Macedonian (Македонски)
2 # Exported from translatewiki.net
3 # Author: Bjankuloski06
4
5 help.gettingStarted=Како да почнете
6 help.welcome=Добредојдовте
7 help.whyOpenstreetmap=<p><b>Зошто OpenStreetMap?</b> OSM е картографска служба каде сите податоци постојано се подновуваат, а уредувањата ги вршат обични луѓе како Вас. Очигледната предност е тоа што е бесплатна за употреба, но денес е од голема важност и при справувањето со вонредни состојби (на пр. кога нашите податоци се користеа за усогласување на дејствата за помош во земјотересот на Хаити). Точноста на податоците е од суштинско значење, па се надеваме дека ќе можете да посветите дел од Вашето време!</p>
8 help.activeMembers=<p><b>+ Активни членови на OpenStreetMap:</b>најавете се на OSM пред да уредувате.</p>
9 help.newMembers=<p><b>+ Нови членови:</b>посетете го <a href="http://www.openstreetmap.org/user/new" target="_blank">http://www.openstreetmap.org</a> и направете сметка, најавете се, а потоа вратете се тука за да пристапите на Potlatch 2 и да почнете со уредување.</p>
10 help.introText=<p><b>Potlatch2</b> е уредник за OpenStreetMap (OSM) што ви овозможува да уредувате непосредно преку страницата {0}.</p>
11 help.introduction=Вовед
12 help.controls=Контроли
13 help.interfaceControls=Контроли на посредникот
14 help.mapBackground=<p>Од списокот одберете позадина на картата или пак ставете своја векторска податотека.</p>
15 help.colourStyle=<p>Одберете во кој стил сакате да ви се прикажува картата. Постојат различни бои и сеопшт изглед, а има и други можности како да речеме решетка.</p>
16 help.gps=GPS
17 help.createOsmMap=<p>Создавајте картографски податоци на OSM користејќи туѓи GPS-траги како позадина</p>
18 help.myGps=МојGPS
19 help.displayGps=<p>Ги прикажува GPS-трагите што претходно сте ги подигнале на OpenStreetMap.</p>
20 help.undoRedo=Врати / Повтори
21 help.madeMistake=<p>Направивте некоја грешка? Само стиснете на „врати“ и/или „повтори“ за да ја исправите.</p>
22 help.help=Помош
23 help.guideInfomation=<p>Го истакнува овој водич во случај да ви затреба некоја информација кога почнувате со уредување.</p>
24 help.save=Зачувај
25 help.addingFeatures=Додавање на функции
26 help.addingFeaturesText=<p><i>Пред да почнете, најважно е да знаете за сопственички податоци. Податоците од карти заштитени со авторски права и секакви други заштитени подацови се строго забранети! Не е дозволено копирање, прецртување и секакво умножување на заштитени дела! (Извор: <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mk:Copyright?uselang=mk" target="_blank">Авторски права - Вики на OpenStreetMap</a>)</i></p>\n  <p></p>\n  <p>Линеарните елементи како улици, пешачки патеки, пруги и контури на објекти тука се дефинираат како <b>патишта</b>.</p>\n  <p>Доколку наеднаш ви ја снема страничната лента сосе сите икони, тоа значи дека имате одбрано некој елемент на картата. Едноставно стиснете на празен простор на картата за да си ги повратите иконите.</p>\n            <p><b>З да создадете точка (или јазол)</b>, едноставно повлечете ја соодветната икона од лентата и пуштете ја на картата. Погл. Додавање на точки од интерес (POI) за да дознаете повеќе за ваквите точки</p>\n            <p><b>За да создадете пат</b>, стиснете на картата во местото кајшто сакате да почнува, а потоа стискајте на секоја следна точка. Стиснете двојно за да ја завршите линијата, или притиснете Enter.</p>\n            <p><b>За да создадете многуаголник</b>, стиснете на картата во местото кајшто сакате да почнува, а потоа стискајте на секоја следна точка (слично како за пат), а на крај стиснете на најпрвата точка за да го затворите многуаголникот.</p>\n            <p>Запомнете дека ако направите грешка, секогаш ви е на располагање копчето „Врати“. Со копчето Esc ќе ги вратите сите извршени измени во тековниот елемент.</p>
27 help.editBeg=Уредување (почет.)
28 help.editingFeatures=Функции за уредување (почетнички)
29 help.editingFeaturesText=<p><b>За да му додадете точка на постоечки пат</b> - изберете го и стиснете shift+клик на саканото место.</p>\n    <p><b>За да избришете точка</b> - изберете го патот, па стиснете на копчето „Избриши елемент“ во долниот десен агол или притиснете на копчето Delete (или копчето за назад) на тастатурата.</p>\n  <p><b>За да избришете пат</b> - изберете го патот, па стиснете на копчето „Избриши елемент“ во долниот десен агол или притиснете shift+Delete (или  shift+копче за назад) на тастатурата.</p>\n    <p><b>За да преместите точка</b> - стиснете на неа и повлечете ја.</p>\n   <p><b>За да преместите пат</b> - стиснете и повлечете го целиот елемент (совет: стиснете во отсечка каде нема да наидете на јазол).</p>\n  <p><b>За да продолжите пат</b> - стиснете на една од крајните точки на него. Потоа продолжете нормално да цртате.</p>\n    <p><b>За да додадете пат што ќе продолжува од постоечки пат</b> - shift+клик на една од крајните точки на патот. Потоа продолжите нормално да цртате.</p>
30 help.editAdv=Уредување (напр.)
31 help.editingFeaturesAdv=Функции за уредување (напредни)
32 help.editingFeaturesAdvText=<p><b>За да раздвоите пат</b> - одберете во која точка сакате патот да се пресече, па стиснете на алатката Ножици или притиснете на копчето X на тастатурата. (помош: Прво додајте јазол за да можете да пресечете помеѓу јазлите.)</p>\n            <p><b>За да направите спој на два пата</b> - цртајте нормално додека не ви притреба спојот. Потоа, како што го движите глушецот на друга страна, точките ќе светнат со сино. Стиснете на една од сините точки или некое друго поаскувано место на патот за да направите спој.</p>\n            <p><b>За да раздвоите спој</b> - одберете ја точката на патот што сакате да го измените. Потоа притиснете на копчето - (минус) на тастатурата за да ја отстраните точката.</p>\n            <p><b>За да ја смените насоката на пат</b> - стиснете на копчето „Смени насока“ во долниот десен агол. Насоката на патот е важна само кај оние елементи со ознаката „еднонасочно“ - еднонасочни улици, крајбрежја, острови и тн.</p>\n            <p><b>За да создадете паралелен пат</b> - одберете го патот и стиснете на копчето „Создај паралелен пат“ во долниот десен агол или пак стиснете на копчето P на тастатурата.</p>\n     <p><b>За да создадете пат што дели јазли со постоечки пат</b> - почнете да цртате, стиснете на првите два заеднички јазла, а потоа стиснете на F за автоматски да се проследи постоечкиот пат.</p>\n            <p><i>Уште понапредни начини на уредување ќе најдете на страницата <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Potlatch_2/Primer" target="_blank">Учебник за Potlatch2</a> на викито на OpenStreetMap.</i></p>
33 help.tag=Означување
34 help.taggingFeatures=Функции за означување
35 help.taggingFeaturesText=<p>Со Potlatch2, означувањето на елементите стана релативно лесно поради неговите графички менија и наменски полиња/икони.</p>\n          <p><b>Означување на елемент</b></p>\n          <p>Одберете ја точката или патот што сакате да го уредите, па изберете ја соодветната ознака од страничната лента лево. Откако ќе ја ставите ознаката, треба да се појават некои основни полиња како „Име“,  „Брзинско ограничување“ и „Ширина“, зависно од ознаката. Пополнете ги најдобро што знаете.</p><p>Напредните корисници можат да забележат дека отсуствуваат некои ознаки и вредности што понекогаш ги користат. Доколку се случи ова, стиснете на јазичето „Напредно“ на дното од страничната лента, па на уреди/додај.</p>\n          <p>Викито на OpenStreetMap нуди и <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_features" target="_blank">опширен список на ознаки и вредности</a>. Погледајте ја документацијата ако не сте сигурни која ознака треба да се употреби.</p>
36 help.shortcuts=Кратенки
37 help.keyboardShortcuts=Тастатурни кратенки