Localisation updates from https://translatewiki.net.
authorSiebrand Mazeland <s.mazeland@xs4all.nl>
Fri, 24 Jan 2014 20:15:46 +0000 (20:15 +0000)
committerSiebrand Mazeland <s.mazeland@xs4all.nl>
Fri, 24 Jan 2014 20:15:46 +0000 (20:15 +0000)
l10n/locale/mk/help_dialog.properties
l10n/locale/oc/help_dialog.properties [new file with mode: 0644]

index 9829801..fd640ae 100644 (file)
@@ -26,7 +26,7 @@ help.addingFeatures=Додавање на функции
 help.addingFeaturesText=<p><i>Пред да почнете, најважно е да знаете за сопственички податоци. Податоците од карти заштитени со авторски права и секакви други заштитени подацови се строго забранети! Не е дозволено копирање, прецртување и секакво умножување на заштитени дела! (Извор: <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mk:Copyright?uselang=mk" target="_blank">Авторски права - Вики на OpenStreetMap</a>)</i></p>\n  <p></p>\n  <p>Линеарните елементи како улици, пешачки патеки, пруги и контури на објекти тука се дефинираат како <b>патишта</b>.</p>\n  <p>Доколку наеднаш ви ја снема страничната лента сосе сите икони, тоа значи дека имате одбрано некој елемент на картата. Едноставно стиснете на празен простор на картата за да си ги повратите иконите.</p>\n            <p><b>З да создадете точка (или јазол)</b>, едноставно повлечете ја соодветната икона од лентата и пуштете ја на картата. Погл. Додавање на точки од интерес (POI) за да дознаете повеќе за ваквите точки</p>\n            <p><b>За да создадете пат</b>, стиснете на картата во местото кајшто сакате да почнува, а потоа стискајте на секоја следна точка. Стиснете двојно за да ја завршите линијата, или притиснете Enter.</p>\n            <p><b>За да создадете многуаголник</b>, стиснете на картата во местото кајшто сакате да почнува, а потоа стискајте на секоја следна точка (слично како за пат), а на крај стиснете на најпрвата точка за да го затворите многуаголникот.</p>\n            <p>Запомнете дека ако направите грешка, секогаш ви е на располагање копчето „Врати“. Со копчето Esc ќе ги вратите сите извршени измени во тековниот елемент.</p>
 help.editBeg=Уредување (почет.)
 help.editingFeatures=Функции за уредување (почетнички)
 help.addingFeaturesText=<p><i>Пред да почнете, најважно е да знаете за сопственички податоци. Податоците од карти заштитени со авторски права и секакви други заштитени подацови се строго забранети! Не е дозволено копирање, прецртување и секакво умножување на заштитени дела! (Извор: <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mk:Copyright?uselang=mk" target="_blank">Авторски права - Вики на OpenStreetMap</a>)</i></p>\n  <p></p>\n  <p>Линеарните елементи како улици, пешачки патеки, пруги и контури на објекти тука се дефинираат како <b>патишта</b>.</p>\n  <p>Доколку наеднаш ви ја снема страничната лента сосе сите икони, тоа значи дека имате одбрано некој елемент на картата. Едноставно стиснете на празен простор на картата за да си ги повратите иконите.</p>\n            <p><b>З да создадете точка (или јазол)</b>, едноставно повлечете ја соодветната икона од лентата и пуштете ја на картата. Погл. Додавање на точки од интерес (POI) за да дознаете повеќе за ваквите точки</p>\n            <p><b>За да создадете пат</b>, стиснете на картата во местото кајшто сакате да почнува, а потоа стискајте на секоја следна точка. Стиснете двојно за да ја завршите линијата, или притиснете Enter.</p>\n            <p><b>За да создадете многуаголник</b>, стиснете на картата во местото кајшто сакате да почнува, а потоа стискајте на секоја следна точка (слично како за пат), а на крај стиснете на најпрвата точка за да го затворите многуаголникот.</p>\n            <p>Запомнете дека ако направите грешка, секогаш ви е на располагање копчето „Врати“. Со копчето Esc ќе ги вратите сите извршени измени во тековниот елемент.</p>
 help.editBeg=Уредување (почет.)
 help.editingFeatures=Функции за уредување (почетнички)
-help.editingFeaturesText=<p><b>За да му додадете точка на постоечки пат</b> - изберете го и стиснете shift+клик на саканото место.</p>\n    <p><b>За да избришете точка</b> - изберете го патот, па стиснете на копчето „Избриши елемент“ во долниот десен агол или притиснете на копчето Delete (или копчето за назад) на тастатурата.</p>\n  <p><b>За да избришете пат</b> - изберете го патот, па стиснете на копчето „Избриши елемент“ во долниот десен агол или притиснете shift+Delete (или  shift+копче за назад) на тастатурата.</p>\n    <p><b>За да преместите точка</b> - стиснете на неа и повлечете ја.</p>\n   <p><b>За да преместите пат</b> - стиснете и повлечете го целиот елемент (совет: стиснете во отсечка каде нема да наидете на јазол).</p>\n  <p><b>За да продолжите пат</b> - стиснете на една од крајните точки на него. Потоа продолжете нормално да цртате.</p>\n    <p><b>За да додадете пат што ќе продолжува од постоечки пат</b> - shift+клик на една од крајните точки на патот. Потоа продолжите нормално да цртате.</p>
+help.editingFeaturesText=<p><b>За да му додадете точка на постоечки пат</b> - изберете го и стиснете shift+стисок на саканото место.</p>\n    <p><b>За да избришете точка</b> - изберете го патот, па стиснете на копчето „Избриши елемент“ во долниот десен агол или притиснете на копчето Delete (или копчето за назад) на тастатурата.</p>\n  <p><b>За да избришете пат</b> - изберете го патот, па стиснете на копчето „Избриши елемент“ во долниот десен агол или притиснете shift+Delete (или  shift+копче за назад) на тастатурата.</p>\n    <p><b>За да преместите точка</b> - стиснете на неа и повлечете ја.</p>\n   <p><b>За да преместите пат</b> - стиснете и повлечете го целиот елемент (совет: стиснете во отсечка каде нема да наидете на јазол).</p>\n  <p><b>За да продолжите пат</b> - стиснете на една од крајните точки на него. Потоа продолжете нормално да цртате.</p>\n    <p><b>За да додадете пат што ќе продолжува од постоечки пат</b> - shift+стисок на една од крајните точки на патот. Потоа продолжите нормално да цртате.</p>
 help.editAdv=Уредување (напр.)
 help.editingFeaturesAdv=Функции за уредување (напредни)
 help.editingFeaturesAdvText=<p><b>За да раздвоите пат</b> - одберете во која точка сакате патот да се пресече, па стиснете на алатката Ножици или притиснете на копчето X на тастатурата. (помош: Прво додајте јазол за да можете да пресечете помеѓу јазлите.)</p>\n            <p><b>За да направите спој на два пата</b> - цртајте нормално додека не ви притреба спојот. Потоа, како што го движите глушецот на друга страна, точките ќе светнат со сино. Стиснете на една од сините точки или некое друго поаскувано место на патот за да направите спој.</p>\n            <p><b>За да раздвоите спој</b> - одберете ја точката на патот што сакате да го измените. Потоа притиснете на копчето - (минус) на тастатурата за да ја отстраните точката.</p>\n            <p><b>За да ја смените насоката на пат</b> - стиснете на копчето „Смени насока“ во долниот десен агол. Насоката на патот е важна само кај оние елементи со ознаката „еднонасочно“ - еднонасочни улици, крајбрежја, острови и тн.</p>\n            <p><b>За да создадете паралелен пат</b> - одберете го патот и стиснете на копчето „Создај паралелен пат“ во долниот десен агол или пак стиснете на копчето P на тастатурата.</p>\n     <p><b>За да создадете пат што дели јазли со постоечки пат</b> - почнете да цртате, стиснете на првите два заеднички јазла, а потоа стиснете на F за автоматски да се проследи постоечкиот пат.</p>\n            <p><i>Уште понапредни начини на уредување ќе најдете на страницата <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Potlatch_2/Primer" target="_blank">Учебник за Potlatch2</a> на викито на OpenStreetMap.</i></p>
 help.editAdv=Уредување (напр.)
 help.editingFeaturesAdv=Функции за уредување (напредни)
 help.editingFeaturesAdvText=<p><b>За да раздвоите пат</b> - одберете во која точка сакате патот да се пресече, па стиснете на алатката Ножици или притиснете на копчето X на тастатурата. (помош: Прво додајте јазол за да можете да пресечете помеѓу јазлите.)</p>\n            <p><b>За да направите спој на два пата</b> - цртајте нормално додека не ви притреба спојот. Потоа, како што го движите глушецот на друга страна, точките ќе светнат со сино. Стиснете на една од сините точки или некое друго поаскувано место на патот за да направите спој.</p>\n            <p><b>За да раздвоите спој</b> - одберете ја точката на патот што сакате да го измените. Потоа притиснете на копчето - (минус) на тастатурата за да ја отстраните точката.</p>\n            <p><b>За да ја смените насоката на пат</b> - стиснете на копчето „Смени насока“ во долниот десен агол. Насоката на патот е важна само кај оние елементи со ознаката „еднонасочно“ - еднонасочни улици, крајбрежја, острови и тн.</p>\n            <p><b>За да создадете паралелен пат</b> - одберете го патот и стиснете на копчето „Создај паралелен пат“ во долниот десен агол или пак стиснете на копчето P на тастатурата.</p>\n     <p><b>За да создадете пат што дели јазли со постоечки пат</b> - почнете да цртате, стиснете на првите два заеднички јазла, а потоа стиснете на F за автоматски да се проследи постоечкиот пат.</p>\n            <p><i>Уште понапредни начини на уредување ќе најдете на страницата <a href="http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Potlatch_2/Primer" target="_blank">Учебник за Potlatch2</a> на викито на OpenStreetMap.</i></p>
diff --git a/l10n/locale/oc/help_dialog.properties b/l10n/locale/oc/help_dialog.properties
new file mode 100644 (file)
index 0000000..7f7ad01
--- /dev/null
@@ -0,0 +1,21 @@
+# Messages for Occitan (occitan)
+# Exported from translatewiki.net
+# Author: Cedric31
+
+help.gettingStarted=Primièrs passes
+help.welcome=Benvenguda
+help.introduction=Introduccion
+help.controls=Contraròtles
+help.interfaceControls=Contraròtles de l’interfàcia
+help.gps=GPS
+help.myGps=MonGPS
+help.undoRedo=Desfar / Refar
+help.help=Ajuda
+help.save=Enregistrar
+help.addingFeatures=Apondon d’objèctes sus la mapa
+help.editingFeatures=Foncionalitats de modificacion (debutant)
+help.editingFeaturesAdv=Foncionalitats de modificacion (avançadas)
+help.tag=Atribut
+help.taggingFeatures=Foncionalitat de balisatge
+help.shortcuts=Acorchis
+help.keyboardShortcuts=Acorchis de clavièr